De studies

De DIABOLO trial is een multicenter gerandomiseerde open-label studie naar de effectiviteit van antibiotica bij een ongecompliceerde (milde) diverticulitis van het sigmoïd. In 2 jaar zullen 534 patiënten worden geïncludeerd. Patiënten van 18 jaar en ouder met een echo of CT bewezen diverticulitis. Alleen Hinchey 1a en 1b of milde diverticulitis volgens de Ambrosetti criteria kunnen worden geïncludeerd. Voor meer informatie klikt u op het logo links om meteen naar de site van de DIABOLO trial te gaan.
De LADIES  trial is een multicenter gerandomiseerde studie naar de optimale behandeling van gegeneraliseerde peritonitis bij geperforeerde diverticulitis. De studie berust op één onderdeel voor patiënten met purulente peritonitis en op één onderdeel voor patiënten met gegeneraliseerde peritonitis, zowel purulent als faecaal. In drie tijd jaar zullen 396 patiënten patiënten worden geïncludeerd. Patiënten tussen 18 en 85 jaar oud, klinisch verdacht van geperforeerde diverticulitis met vrij lucht op de CT-scan of buikoverzichtsfoto. Hinchey klassen III (purulente peritonitis) en IV (faecale peritonitis) kunnen worden geïncludeerd. Voor meer informatie klikt u op het logo links om meteen naar de site van de LADIES trial te gaan.De DIRECT trial is een multicenter gerandomiseerde klinische studie die electieve sigmoid resectie vergelijkt met conservatieve behandeling bij patiënten met persisterende klachten na een diverticulitis episode en patiënten die lijden aan frequente diverticulitis recidieven. In 18 maanden zullen 214 patiënten worden geïncludeerd. De follow-up bedraagt 3 jaar. Patiënten tussen 18-75 jaar die lijden aan persisterende klachten (> 3 maanden) na een diverticulitis episode & patiënten die 3 of meer recidieven ontwikkeld hebben binnen 2 jaar. De klachten dienen gepaard te gaan met inflammatoire afwijkingen in de darmwand bij radiologisch onderzoek. Voor meer informatie klikt u op het logo links om meteen naar de site van de DIRECT trial te gaan.

Copyright Dutch Diverticular Disease Collaborative Study Group 2009/Webdesign Niels de Korte/Created with Sandvox for Mac